Selecteer een pagina

Mockup betekenis: een voorbeeld van een eind product maar dan digitaal. To mock: nadoen. Fake it before you make it krijgt in het geval van een mockup een iets andere betekenis. We gaan het namelijk eerst digitaal maken en daarna pas in het echt. Met een mockup kan je gemakkelijk(er) meerdere doelen bereiken voor de presentatie of verkoop van jouw producten door een digitale afbeelding te maken die zoveel mogelijk lijkt op het echte eindproduct.

Wat is een mockup?

Een mockup is eigenlijk een fotoshop van jouw ontwerp in een echte foto of in een digitaal opgemaakt product. Er zijn voor alle soorten producten wel mockups te krijgen, designers gebruiken mockups ook heel veel om hun ontwerpen op een voor de klant visuele manier te presenteren. Een mockup kan je soms ook gewoon de nodige creatieve ruimte geven die je met een foto niet zou hebben, daarnaast kan een mockup je veel geld besparen omdat je zelf geen fotograaf of studio hoeft te maken/huren. Zelf gebruik ik mockups om meerdere product variaties te maken zodat klanten het product bij verschillende personen in verschillende situaties kunnen bekijken, tevens gebruiken we mockups om strakke product foto’s te krijgen zonder achtergrond.

Wat is een mockup
Wat is een mockup?

Redenen voor het maken van een mockup

  1. Je website online zetten en je eerste pre-orders binnen halen voordat je producten klaar zijn, met een mock-up maak je een foto realistische digitale versie van jouw uiteindelijke producten.
  2. Jouw ontwerpen op een goedkope manier uitproberen. Soms is het gewoon handig om een product/design even voor je te zien om vervolgens de juiste aanpassingen te doen.
  3. Een professionele foto van bestaande producten als je nog niet de middelen hebt voor een professionele fotoshoot. Een mockup kan dan zorgen voor een eenduidige professionele sfeer op jouw website.

To mock or not to mock

Wanneer zet je een mockup in? Dit kan om financiële redenen, maar ook omdat je bijvoorbeeld (snel) een gave sociale media post wil maken. Met artboard studio heb je de mogelijkheid om een werkelijk uniek design te maken. Met bijvoorbeeld smartmockups heb je nog wat meer software nodig om een complete en mooi opgemaakt post te maken met andere creatieve elementen. Kijk dus goed wat je wensen en mogelijkheden zijn bij het kiezen va mockup software, iedere aanbieder heeft zijn eigen unieke goede en minder goede punten.

Gratis websites

Je kan op internet via diverse websites zelf gratis een mockup bouwen, dit kan variëren van een mok tot een complete vrachtwagen. Hiervoor heb je verder geen extra tools nodig. Hieronder vind je een aantal sites die ik zelf gebruik of goede ervaringen mee heb bij het downloaden van gratis mockups. Kijk altijd waarvoor je een mockup gaat inzetten, sommige varianten zijn levensecht en bij andere ziet men meteen dat het gaat om een digitale namaak! Het ligt net aan de doel en plek /context waar dit middel ingezet zal worden.

Zorg er altijd voor dat je open en transparant bent, de oplettende klant ziet vaak vrij snel dat het gaat om een namaak afbeelding. Is jouw mockup vele malen mooier dan het eigenlijke product? Kijk dan even verder en zorg ervoor dat jouw mockup zo dicht mogelijk bij het uiteindelijke resultaat ligt.

  • Canva  Compleet en zowel ontwerpen als mockups maken (Onze aanbeveling) Leuk feitje, Canva gebruikt SmartMockups als bibliotheek en is daarmee gewoon de beste keuze.
  • SmartMockups – Simpel en betaalbaar
  • Artboard Studio – Extreem uitgebreid en betaalbaar 
  • Printful mockup generator – Gratis en simpel

Zelf een mockup maken

Zelf een mockup ontwerpen kan ook! Je kan dit doen met een Photoshop template van iemand anders of door zelf een foto te maken en daar jouw design in te fotoshoppen. Dit vraagt uiteraard om wat foto-manipulatie skills en een goed foto manipulatie pakket zoals Adobe Photoshop. Hieronder vind je enkele websites waar je een Photoshop templates kan downloaden om vervolgens zelf te bewerken. 

Het voordeel van een template is dat je vervolgens alle vrijheid hebt om deze met jouw Photoshop skills aan te passen en naar jouw wens te bewerken. 

  • Freepik – Uitgebreide site met diverse mockups maar ook andere dingen zoals kant-klare ontwerpen en foto’s e.d. (Tip voor een compleet pakket)
  • Mockups Design – Gratis mockups welke je zelf moet aanpassen in Photoshop (Alleen hoge kwaliteit mockups)
  • Graphic Burger – Verzamelpagina van diverse gratis mockups en andere creatieve downloads zoals icoontjes en ontwerpen

Mockup laten maken

Lukt het na bovenstaande tips en websites nog steeds niet om zelf een mockup te maken? Stel dan gerust je vraag via de reacties onder dit bericht. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om dit uit te besteden aan een professional, al denk ik dat dit in de start-up fase van jouw eigen kledingmerk zonde is van het geld. Het beste kan je hiervoor een lokale designer inhuren maar ook Fiverr of 99Designs kan een goede optie zijn!

Vragen over mockups?

Heb je vragen, toevoegingen of loop je tegen problemen aan? Laat een berichtje achter onder dit blog en we gaan er mee aan de slag!